Εκδιώχθηκαν οι μετανάστες από το Καλαί

  • Με επιχείρηση «σκούπα» της γαλλικής αστυνομίας στον καταυλισμό τους

ΠΑΡΙΣΙ. Με μία ταχεία και αποφασιστική αστυνομική επιχείρηση απομακρύνθηκαν χθες οι εκατοντάδες λαθρομετανάστες, που είχαν δημιουργήσει αυτοσχέδιο καταυλισμό σε περιοχή λίγο έξω από το Καλαί της Μάγχης, ενώ η αστυνομία συνέλαβε 276 λαθρομετανάστες, οι 135 από αυτούς ανήλικοι. Την περιοχή επισκέφθηκε λίγο μετά ο υπουργός Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας Ερίκ Μπεσόν, που συνεχάρη τις αρχές για την «ευαισθησία» τους, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να δημιουργήσει «πραγματική συνοριακή αστυνομία», ενώ αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες θα προωθηθούν στην Ελλάδα, από όπου εισήλθαν στην Ε.Ε. Η επιχείρηση διήρκεσε δύο ώρες, ενώ οι 500 αστυνομικοί συνοδεύονταν από βαριά σκαπτικά μηχανήματα που κατεδάφισαν τις παράγκες τους.

«Οι 276 λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν στα έξι ειδικά κέντρα κράτησης του Καλαί, όπου θα εξετασθούν. Οι ενήλικες μεταξύ τους, που θα αρνηθούν τη χρηματική αμοιβή επαναπροώθησης, θα οδηγηθούν σε κέντρα μόνιμης κράτησης. Οι ανήλικοι φιλοξενούνται ήδη σε ειδικά κέντρα», είπε ο Γάλλος υπουργός.

Ομάδα ακτιβιστών της αριστερής οργάνωσης «No Border» (Οχι Σύνορα) προσπάθησαν να σχηματίσουν ανθρώπινη ασπίδα γύρω από τους λαθρομετανάστες, ενώ ένας από αυτούς συνελήφθη για αντίσταση κατά της αρχής. Οι λαθρομετανάστες δεν προέβαλαν την παραμικρή αντίσταση. «Ανάλογες επιχειρήσεις θα γίνουν σε όποιο άλλο σημείο εγκατασταθούν λαθρομετανάστες», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Μπεσόν.

Αφού τόνισε ότι πρωταρχικός σκοπός της επιχείρησης δεν ήταν η σύλληψη λαθρομεταναστών, αλλά «η διάλυση των υποδομών των συμμοριών διακίνησης ανθρώπων», είπε ο κ. Μπεσόν, που προσέθεσε ότι «ένα από τα κυριότερα αίτια της κατάστασης στο Καλαί εντοπίζεται στις αντιφάσεις που εμφανίζει η εθνική πολιτική μετανάστευσης και η πολιτική ασύλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης άσκησε έμμεση κριτική στη χώρα μας για την αδυναμία της να διασφαλίσει τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα. «Είναι αδύνατο να επιλύσουμε σε βάθος χρόνου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η έξοδος από τη Ζώνη Σένγκεν, όπως αυτά εκδηλώνονται στην περιοχή του Καλαί, όσο δεν θα έχουμε ενισχύσει αποφασιστικά τον έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ζώνης Σένγκεν», είπε ο κ. Μπεσόν.

Τη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης διαβεβαίωσε τις Βρυξέλλες ότι η Γαλλία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διακόψει τις δραστηριότητες των δικτύων δουλεμπόρων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. «Μετά την ανακοίνωση για διάλυση του καταυλισμού της “Ζούγκλας”, ο αριθμός λαθρομεταναστών μειώθηκε αισθητά και αυτό δείχνει ότι οι σύγχρονοι δουλέμποροι δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να πουλήσουν εισιτήρια για το Καλαί, καθώς το επιβεβαιωμένο κατάλυμα αποτελεί μέρος του “πακέτου”. Κάθε ημέρα, κλείνουμε και από μία κατάληψη ή έναν καταυλισμό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία μας με το Βέλγιο και την Ολλανδία, ώστε να στεγανοποιήσουμε τα σύνορα με τη Βρετανία. Αν σταθούμε ικανοί να αποδείξουμε ότι δεν μπορεί κανείς να περάσει λαθραία από τη Γαλλία στη Βρετανία και ότι δεν υπάρχει πια καταυλισμός στο Καλαί, οι δουλέμποροι δεν θα μπορούν πια να πουλήσουν εισιτήρια για την περιοχή. Τα εισιτήρια αυτά κοστίζουν άλλωστε 12.000- 15.000 ευρώ», είπε ο Ερίκ Μπεσόν.

Εντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αριστεράς, με την Πρώτη Γραμματέα των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί να καταγγέλλει «μία εντελώς απάνθρωπη πράξη, που δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του καταυλισμού της Σανγκάτ. Εκεί, η κατεδάφισή του, οδήγησε τους μετανάστες στην πλήρη παρανομία».

Σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας αναφέρει: «Το κόμμα μας οργίσθηκε από την αστυνομική επιχείρηση εντυπωσιασμού, που οργάνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης στο Καλαί. Πώς είναι δυνατόν να υφίστανται τέτοια συμπεριφορά άνθρωποι, που το μόνο που επιδιώκουν είναι να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη δυστυχία;».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s