«Από τις τουρκικές ακτές τα κύματα λαθρομεταναστών»

  • ΜΠΑΡΟ ΧΡΕΩΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ «ΒΑΡΟΣ» ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο επίτροπος Ζακ Μπαρό δείχνει ότι έχει πάρει στα ζεστά την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στις μεσογειακές χώρες και ιδίως στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο, αλλά οι προσπάθειές του να ταρακουνήσει τα άλλα κράτη-μέλη κινδυνεύουν να προσκρούσουν στην ψυχρή αδιαφορία των χωρών του βορρά.

Ο αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Ελευθερίας επίτροπος δεν παύει να κάνει δεξιά και αριστερά δηλώσεις για την ανάγκη αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, προγραμματίζει επισκέψεις στην Τουρκία και τη Λιβύη και αναμένεται να θέσει το όλο θέμα αύριο στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών που συνέρχεται στη Στοκχόλμη.

«Τα ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών από την Τουρκία έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, η οποία στην κυριολεξία κατακλύζεται από αιτήματα για άσυλο», τόνισε ο Ζακ Μπαρό (φωτ. ΑΠΕ)

«Τα ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών από την Τουρκία έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, η οποία στην κυριολεξία κατακλύζεται από αιτήματα για άσυλο», τόνισε ο Ζακ Μπαρό (φωτ. ΑΠΕ)

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Γάλλος επίτροπος ύψωσε τον τόνο απέναντι στην Τουρκία: «Είναι απαράδεκτο η Τουρκία, η οποία είχε κατορθώσει να σταματήσει τα άγρια μεταναστευτικά ρεύματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, να επιτρέπει σήμερα σε όλα αυτά τα μικρά πλοιάρια να αποπλέουν από τις ακτές της και να φτάνουν στα ελληνικά παράλια», δήλωσε ο επίτροπος, επισημαίνοντας ότι «τα ανεξέλεγκτα αυτά κύματα μεταναστών έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, η οποία στην κυριολεξία κατακλύζεται από αιτήματα για άσυλο, τα οποία στη συνέχεια (οι ελληνικές αρχές) δεν διαχειρίζονται με τον κατάλληλο τρόπο». Μάλιστα, αναφέρθηκε έμμεσα στο σχέδιο αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου: «Θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες ώστε ορισμένα από τα αιτήματα για άσυλο να εξετάζονται σε κάποια άλλη χώρα-μέλος όπου βρίσκεται κάποιο μέλος της οικογένειας του αιτούντος». Αναγνώρισε, όμως, ότι «αυτό δεν είναι εύκολο», δεδομένου ότι ορισμένα κράτη-μέλη προβάλλουν «κάθε δυνατό εμπόδιο».

  • Ελληνική «εμπειρία»

Ο επίτροπος επανέρχεται συνεχώς στη δήλωσή του ότι η λαθρομετανάστευση απειλεί με αποσταθεροποίηση ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, αν οι εταίροι τους στην Ε.Ε. δεν επιδείξουν αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η ακροδεξιά. Θεωρεί «μεγάλη δοκιμασία» την επίσκεψή του στα ελληνικά Κέντρα Υποδοχής λαθρομεταναστών: «Αυτοί οι άνθρωποι με χειροκρότησαν και εγώ αναρωτήθηκα τι τους προσφέρω»…

Για τον Ζακ Μπαρό, λοιπόν, «η Ευρώπη δεν είναι αλληλέγγυα και αφήνει ορισμένα κράτη να δέχονται όλο το βάρος». Αύριο, στο άτυπο Συμβούλιο της Στοκχόλμης, αναμένεται να θέσει στους 27 το θέμα της «διανομής των βαρών», ανιχνεύοντας έτσι το έδαφος ενόψει της υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων. Οι πιθανότητες επιτυχίας, όμως, είναι μικρές, αν όχι ελάχιστες. Οι χώρες του βορρά έχουν λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης -τουλάχιστον έτσι πιστεύουν- και αντιμετωπίζουν με ψυχρή αδιαφορία τη διόγκωση των προβλημάτων στις χώρες του νότου, οι οποίες χωρίς καμία διορατικότητα «κοιμήθηκαν» τα τελευταία χρόνια, με πρώτη την Ελλάδα. Την προσπάθεια του επιτρόπου να βοηθήσει τις χώρες του νότου, διαπιστώνοντας ότι η υπόλοιπη Ευρώπη πάσχει από «μυωπία», καθιστά ακόμη πιο δύσκολη η αρνητική στάση της προεδρεύουσας Σουηδίας και της Γερμανίας, χώρες που κατά κανόνα βλέπουν με καχυποψία οποιαδήποτε πρόταση για παροχή οικονομικών ενισχύσεων, ιδίως όταν ο προορισμός είναι οι χώρες του νότου. *

  • Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ, Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s