Ταξική απάντηση αντεπίθεσης από Ελληνες και μετανάστες

  • ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • Στις 3 και 4 Ιούλη θα γίνουν φέτος για 9η συνεχή χρονιά οι εκδηλώσεις στο πάρκο ΦΙΞ (Πατησίων 307, Αγιος Ελευθέριος)

Εδώ και 9 χρόνια οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο πάρκο ΦΙΞ για τη μετανάστευση, για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους αποτελούν πλατύ κάλεσμα για την ενότητα της εργατικής τάξης, για την κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, αναδεικνύοντας παράλληλα όλες τις πτυχές αυτού του φαινομένου, ως απόρροια του ιμπεριαλισμού, της δράσης των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους. Ιδιαίτερα φέτος, το κεντρικό σύνθημα του διημέρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο πάρκο ΦΙΞ, «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι μαζί στην πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, αποκτά βαθύτερο νόημα, μπαίνει πιο επιτακτικά. Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιούλη.

Σήμερα, που γενικεύεται η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα από την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης, οι εκδηλώσεις στο ΦΙΞ, κόντρα στο κλίμα που διαμορφώνεται από την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, από την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ΜΜΕ των επιχειρηματιών, επιδιώκουν να αποτελέσουν μια ουσιαστική παρέμβαση. Να συζητηθούν και με αυτή την αφορμή οι αιτίες της μετανάστευσης, οι θέσεις του ΚΚΕ, η στάση του εργατικού κινήματος σε αυτό το θέμα. Να αναδείξουν όλα όσο ενώνουν τους ντόπιους και ξένους εργάτες, από τη δουλειά, το σχολείο των παιδιών, την υγεία, την ασφάλιση, το δικαίωμα στη δωρεάν και ποιοτική ψυχαγωγεία. Να φανερώσουν ότι δεν υπάρχουν τείχη ανάμεσα στους λαούς. Τείχη πρέπει να υψώσουν οι λαοί στο κεφάλαιο και την εξουσία του.

Από παλιότερες εκδηλώσεις στο πάρκο ΦΙΞ

Με αυτό το περιεχόμενο θα γίνουν συγκεντρώσεις και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, στις 30 του Ιούνη: Στην Καλλιθέα, στις 8.30 μ.μ. στον πεζόδρομο του ΗΣΑΠ. Στη Ν. Ιωνία στις 8 μ.μ. στην πλατεία Σημιριώτη, στο Γαλάτσι στις 8 μ.μ. στο Παλαιό Τέρμα (γήπεδο μπάσκετ).Την Τετάρτη, 1 Ιούλη στο Αιγάλεω στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα και στο Περιστέρι στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ζουμή (Λόφος Αξιωματικών, Περιστέρι).

  • Διαμαρτύρονται υποκριτικά για τους μετανάστες

Η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ στο σχετικό κάλεσμα υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: «Η αστική τάξη με τα κόμματα και τους μηχανισμούς της, πατώντας πάνω σε αντικειμενικά προβλήματα που αυτοί δημιούργησαν στις εργατογειτονιές της Αθήνας λόγω της γκετοποίησης των μεταναστών, προσπαθούν να μολύνουν τη συνείδηση των εργαζομένων με το δηλητήριο του ρατσισμού και του εθνικισμού. Να αποπροσανατολίσουν την πάλη της εργατικής τάξης από τον ένοχο αυτής της κατάστασης, την πολιτική της ΕΕ που την προωθούν πιστά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, και στηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Να περάσουν στα κρυφά τη νέα αντεργατική καταιγίδα και να στρέψουν ένα κομμάτι της εργατικής τάξης απέναντι σε ένα άλλο.

Αυτοί που υποκριτικά διαμαρτύρονται για τη μαζική εισροή μεταναστών στη χώρα μας, στήριξαν και στηρίζουν τη δράση των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που προκάλεσαν αυτό το φαινόμενο.

Αυτοί δημιούργησαν το πρόβλημα και είναι οι ίδιοι που κερδίζουν από αυτό. Οι παράνομοι, οι τρομοκρατημένοι από τις δυνάμεις καταστολής και την εργοδοσία, ασυνδικάλιστοι εργάτες μετανάστες αποτελούν τα πιο εύκολα θύματα εκμετάλλευσης, το πιο φθηνό εργατικό δυναμικό. Μαζί με την εργοδοσία κερδίζουν και άλλοι, που νοικιάζουν υπόγεια και αποθήκες σε τιμές σουίτας με στοιβαγμένους μετανάστες, αλλά και ένα κομμάτι που διαπλέκεται με τον κρατικό μηχανισμό και κερδοσκοπεί, εκμεταλλευόμενο την αγωνία τους για μια άδεια εργασίας».

  • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Την Παρασκευή 3 Ιούλη θα γίνει συζήτηση για τα προβλήματα μόρφωσης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών.

Το Σάββατο 4 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων και την ανάκαμψη του εργατικού κινήματος.

Και τις δύο ημέρες θα λειτουργεί παιδότοπος και θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ελληνικά και ξένα συγκροτήματα. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και των συλλόγων των μεταναστών.

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
  • Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους μετανάστες
Από κινητοποίηση εργατών από το Μπαγκλαντές τον περασμένο Μάρτη, όπου είχαν πρωτοστατήσει οι ταξικές δυνάμεις

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ενισχύουν την καταστολή της μετανάστευσης και βαθαίνουν την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:«Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας το πράσινο φως από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ., επεξεργάζεται ένα αντιδραστικότατο πλαίσιο για τους μετανάστες, που είναι πιστό αντίγραφο των αντιμεταναστευτικών οδηγιών της ΕΕ.

Οι γνωστές ευρωπαϊκές οδηγίες για ενίσχυση των συνόρων με ευρωπαϊκούς μηχανισμούς (FROΝΤΕΧ), οι μαζικές συλλήψεις (επιχειρήσεις – σκούπα), οι φυλακίσεις για 6, 12, 18 μήνες, οι απελάσεις, έρχονται στην ελληνική Βουλή για να γίνουν νόμος.

Θέλει να λύσει τα χέρια της η κυβέρνηση και με συνοπτικές διαδικασίες να αποφασίζει για τη “θανατική” καταδίκη των μεταναστών. Γι’ αυτό και στην τροπολογία που φέρνει στη Βουλή προτείνει να απελαύνονται ακόμη και όσοι από τους μετανάστες έχουν κατηγορηθεί για αδίκημα που επιφέρει ποινή μεγαλύτερη των τριών μηνών φυλάκισης. Γνωρίζει, βέβαια, πολύ καλά ότι για τους περισσότερους μετανάστες η απέλαση είναι βέβαιος θάνατος, είτε από πείνα, είτε από πολιτική ή άλλη δίωξη.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη. Αφαιρεί το δικαίωμα να αποδείξει κανείς την αθωότητα μόνο και μόνο επειδή έχει την ταυτότητα του μετανάστη ή του πρόσφυγα. Ανοίγει το δρόμο για παραβιάσεις και άλλων δικαιωμάτων και για παραπέρα προσαρμογή της νομοθεσίας αποκλειστικά στα συμφέροντα των καπιταλιστών. Την ίδια ευθύνη έχουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Πιέζουν για τη γρήγορη εφαρμογή των νέων μέτρων. “Μηδενική ανοχή”, δηλώνει το ΠΑΣΟΚ. “Ενοχοι και εγκληματίες και υπεύθυνοι για όλες τις πληγές του Φαραώ”, δηλώνει ο Καρατζαφέρης του ΛΑ.Ο.Σ».

  • Να μην παραπλανηθεί η εργατική τάξη

«Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα ταξικά συνδικάτα και τις ομοσπονδίες να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες. Να πρωτοστατήσουν, ώστε οι σειρήνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου να μην μπορούν να παραπλανήσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια, την ανεργία, την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία. Ολα αυτά είναι προϊόντα του καπιταλιστικού συστήματος και πλήττουν αδιακρίτως Ελληνες και μετανάστες εργάτες.

Η επιτροπή διαλόγου, στην οποία έχουν προστρέξει όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ, στόχο έχει να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού και άλλα μέτρα τρομοκρατίας, αυταρχικούς μηχανισμούς, φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας».

Και υπογραμμίζει πως παλεύει για:

«1. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις και οι φυλακίσεις γιατί οι μετανάστες δεν έχουν χαρτιά. Να υπάρξουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας μέχρι να τακτοποιηθούν και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους.

2. Νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών διαμονής, των παραβόλων και προστίμων. Διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης, κόντρα στη σχετική οδηγία.

3. Ασυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, κόντρα στις σχετικές οδηγίες.

4. Ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ. Οχι στο φακέλωμα της Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

5. Κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες. Να γίνει επιτέλους το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό.

6. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Οχι στη φυλάκισή τους και την επαναπροώθηση.

7. Εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Νομιμοποίηση χωρίς όρους και περιορισμούς όσων παιδιών ενηλικιώνονται. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση και μόνον εφόσον το επιθυμούν.

8. Οχι στα μέτρα παραπέρα στρατιωτικοποίησης των συνόρων και φρούρησής τους από την FRONTEX και το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων.

Ενιαίος αγώνας Ελλήνων και μεταναστών μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, κόντρα στον κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο και τους εκφραστές του». [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 28 Ιούνη 2009]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s