«Μπαλάκι» στην Κομισιόν για τη λαθρομετανάστευση

  • Δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της ανεργίας που αυτή συνεπάγεται, η υπογραφή της Συνθήκης της Λισσαβώνας και η επίτευξη συμφωνίας τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι οι προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας που αρχίζει την 1η Ιουλίου. Οσον αφορά ζητήματα γενικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η λαθρομετανάστευση, το Σκοπιανό και το Κυπριακό, αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα και σίγουρα θα απαιτηθεί συστηματική προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας προκειμένου να ανέβουν στην σουηδική ατζέντα.

Η Σουηδία αναλαμβάνει τα ηνία της Ε.Ε. σε μια δύσκολη περίοδο, εκτίμησαν η Σουηδή υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, και ο υπ. Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες τις προσδοκίες της επερχόμενης προεδρίας. Οι προφανείς δυσκολίες είναι βεβαίως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, που αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο από το φθινόπωρο. Επιπρόσθετες δυσκολίες προκαλεί η εκκρεμότητα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, που θα κρίνει την τύχη της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Η εκκρεμότητα αυτή δημιουργεί πρόβλημα και στον διορισμό της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περιπλέκει την υποψηφιότητα Μπαρόζο για την προεδρία της.

Η εκλογή Μπαρόζο

Η κ. Μάλμστρομ εξέφρασε την ελπίδα ότι στην πρώτη συνεδρίασή του, στις 14 Ιουλίου, το Ευρωκοινοβούλιο θα επικυρώσει την υποψηφιότητα Μπαρόζο, στοιχείο που η Στοκχόλμη θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Κομισιόν και προεδρίας τους επόμενους μήνες. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η Ευρώπη να εμφανιστεί στην Κοπεγχάγη ενωμένη ενώπιον της πρόκλησης και να υπάρξει διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», διαβεβαίωσε η κ. Μάλμστρομ.

Σχετικά με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε μεν την κρισιμότητα του θέματος και πόσο σημαντικό αυτό είναι για τα μεσογειακά κράτη–μέλη της Ε.Ε., ωστόσο πέταξε το μπαλάκι στην Κομισιόν από την οποία «περιμένουμε να μάς παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Μάλιστα, παρόλο που το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι πράγματι ευρωπαϊκό πρόβλημα, την απάντηση στη σχετική ερώτηση δεν έδωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η οποία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μάλλον επισκίασε το συνάδελφό της.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μπιλντ δήλωσε ότι «αποτελεί ντροπή είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου να παραμένει διαιρεμένη η Λευκωσία», ωστόσο η επίλυση του προβλήματος δεν είναι στο χέρι της προεδρίας. Πάντως, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ να επιλύσουν το πρόβλημα και προσέθεσε ότι η Κομισιόν προσφέρει ήδη τεχνική βοήθεια (σχετικά με το κοινοτικό κεκτημένο) στις δύο πλευρές.

  • «Διμερές θέμα» το Σκοπιανό

Ερωτηθείς κατά πόσον η ΠΓΔΜ ενδέχεται να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους, ο κ. Μπιλντ απάντησε ότι το Συμβούλιο θα εξετάσει προς το τέλος του έτους την έκθεση της Κομισιόν, στην οποία θα παρουσιάζεται η πρόοδος που έχουν επιτύχει τα Σκόπια και μετά θα λάβει τις αποφάσεις του. Χαρακτήρισε το θέμα της διαφωνίας Σκοπίων–Αθήνας για την ονομασία «διμερές πρόβλημα», που όπως και στη συνοριακή διαφορά μεταξύ Σλοβενίας–Κροατίας δεν θα έπρεπε να υπεισέρχεται στην ενταξιακή ατζέντα και το οποίο προκειμένου να επιλυθεί απαιτείται κάποιου είδους συμβιβασμός από τις δύο πλευρές. Είμαστε σε επαφή με τον κ. Νίμιτς και δεν υιοθετούμε νέα προσέγγιση για το θέμα, συμπλήρωσε ο κ. Μπιλντ και κατέληξε λέγοντας ότι «ούτε μπορούμε ούτε σκοπεύουμε να επιβάλουμε λύσεις σε οποιονδήποτε».

  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/6/2009. Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωστα Καρκαγιαννη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s