«Ο αγώνας κατά της μάστιγας δεν έχει επιτύχει»

  • Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

  • Ο ΟΗΕ ομολογεί ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας- 28 εκατομμύρια οι χρήστες σκληρών ναρκωτικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. O αγώνας για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών δεν έχει επιτύχει στον πλανήτη, κατ΄ ομολογίαν του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος διαπιστώνει ότι η ποινικοποίηση της χρήσης και οι διώξεις των χρηστών έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες και τονίζει, πρώτη φορά, ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας στην προσέγγιση του προβλήματος.

Τα «καλά νέα» της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά αφορούν τη μείωση των καλλιεργειών που προορίζονται για παρασκευή απαγορευμένων ουσιών στο Αφγανιστάν και στην Κολομβία. Και όσο για τη ζήτηση οπιούχων και κοκαΐνης παραμένει σταθερή σε γενικές γραμμές, παρουσιάζοντας περιστασιακά ελαφρά κάμψη. Δυστυχώς όμως το γενικότερο τοπίο δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ειδικώς τα συνθετικά ναρκωτικά (αμφεταμίνες, ecstasy και ανάλογα χάπια) διαδίδονται ευρέως, κυρίως σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, με συνέπεια να αυξάνονται και οι τιμές και η παραγωγή τους.

Χαρακτηριστικά η έκθεση αναφέρει ότι η καλλιέργεια παπαρούνας (πρώτη ύλη οπίου με τελικό προϊόν την ηρωίνη) στο Αφγανιστάν όπου παράγεται το 93% της παγκόσμιας παραγωγής μειώθηκε κατά 19% το 2008 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον η έκθεση αναφέρει ότι σημειώνεται «εντυπωσιακή», όπως χαρακτηρίζεται, μείωση κατά 18% στην παραγωγή πολτού κόκας (πρώτη ύλη της κοκαΐνης) στην Κολομβία, στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας. Οι τιμές του ναρκωτικού καταγράφουν άνοδο σε πολλές χώρες. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η μαριχουάνα εμφανίζει τη μεγαλύτερη διάδοση, με (κατ΄ εκτίμηση) 167 εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των περιστασιακών.

Σ ύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των εξαρτημένων από σκληρά ναρκωτικά ανέρχεται περίπου σε 28 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ 11-21 εκατομμύρια βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή κάνουν χρήση ναρκωτικών με ενέσεις. Οι χρήστες των συνθετικών ναρκωτικών δεν μπορούν να υπολογισθούν επακριβώς. Εκτιμώνται πάντως σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια.

Στις γενικές εκτιμήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος η έκθεση του ΟΗΕ, η οποία υπογράφεται από τον διευθυντή της υπηρεσίας κατά των ναρκωτικών (UΝΟDC) Αντόνιο Μαρία Κόστα, κάνει πρώτη φορά νύξη για αλλαγή νοοτροπίας, προτείνοντας «η αστυνομία να ασχολείται λιγότερο με τους χρήστες και να ρίξει το βάρος της στην εξουδετέρωση των εμπόρων».

Το μεγάλο ζήτημα είναι η ποινικοποίηση, την οποία η UΝΟDC εμφανίζει με αρνητικό πρόσημο, τονίζοντας ότι «δεν λειτουργεί πλέον ως κατασταλτικό μέτρο». Αντιθέτως, γεμίζει τα ταμεία των λαθρεμπόρων και του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι ανώφελο, θεωρεί ο κ. Κόστα, να οδηγείται στη φυλακή κάποιος που συνελήφθη με μία δόση. «Είναι σαν να στέλνεις έναν νέο στο πανεπιστήμιο του εγκλήματος με πιθανότητα να καταστεί ο εθισμός του μη αναστρέψιμος».

  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s