Μέσα στη φυλακή έσπασαν τα δεσμά των ναρκωτικών

  • Αυτοί που ξέφυγαν

Τη φετινή Παγκόσμια Ημερα κατά των Ναρκωτικών δίνουμε τον λόγο στους ανθρώπους που -αν και κλεισμένοι μέσα στη φυλακή για όσα άδικα διέπραξαν υπό τη σιδερένια αρπάγη της εξάρτησης, κλεισμένοι τώρα σε ένα περιβάλλον, που κατά κοινή παραδοχή πόρρω απέχει από το να είναι σωφρονιστικό- τόλμησαν να αποτινάξουν τους εαυτούς τους και να εκμεταλλευτούν τη μοναδική υπηρεσία υγείας και υποστήριξης της φυλακής.

Από δρώμενο της κοινότητας των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού

Από δρώμενο της κοινότητας των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού

Αυτήν που παρέχει το ΚΕΘΕΑ με τις παρεμβάσεις του σε 13 φυλακές της χώρας, οι οποίες έδωσαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε 1.520 εξαρτημένους το 2008. Κάποιοι μέσα από το πρόγραμμα κατάφεραν και το πέρασμα στην κοινωνική επανένταξη.

Η αναλογία των κρατουμένων για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών παραμένει σταθερή σε πάνω από το 50% του συνόλου των φυλακισμένων της χώρας, όσο και αν αυτοί αυξάνονται.

Βασική αρχή του ΚΕΘΕΑ παραμένει πως οι εξαρτημένοι πρέπει να βρίσκονται στα θεραπευτικά προγράμματα και όχι στη φυλακή και οι απεξαρτημένοι στην κοινωνία και όχι στο περιθώριο. Ομως, με δεδομένο ότι υπάρχει ένας πληθυσμός που αγγίζει τις 7.000 ψυχές μέσα στις φυλακές και με άπλετο κενό χρόνο, αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να γίνουν πολύτιμες.

Δυστυχώς, οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου 3459/2006 για υφ’ όρον απόλυση σε όσους έχουν ολοκληρώσει συμβουλευτική μέσα στη φυλακή δίνεται με το σταγονόμετρο από τους δικαστές, οι οποίοι δείχνουν έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και φόβο να εφαρμόσουν το νόμο, μήπως και κατηγορηθούν ότι άφησαν ελεύθερους εμπόρους ναρκωτικών, σημειώνει το ΚΕΘΕΑ.

Από το 1989 που πρωτολειτούργησαν τέτοιες υπηρεσίες παραμένει το αίτημα για τη δημιουργία πραγματικών κοινοτητών με ειδικούς χώρους εντός των φυλακών και όχι απλώς συμβουλευτικοί σταθμοί που δύνανται να παρακολουθούν τους εξαρτημένους ίσως μόνο μια ώρα την εβδομάδα. Ομως, μόλις δύο κοινότητες δημιουργήθηκαν στις ανδρικές και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Οι παλινωδίες της πολιτικής βούλησης κρατούν αναξιοποίητο τον ειδικό χώρο που υπάρχει στις φυλακές Τρικάλων και είχε εγκριθεί να γίνει κοινότητα από τον πρώην υπουργό Αν. Παπαληγούρα. Επιπλέον, η από δεκαετίας ειδική φυλακή απεξάρτησης στον Ελαιώνα Θηβών, δυναμικότητας 300 θέσεων, παραμένει με 80 άτομα θεραπευομένους, ενώ ουδέποτε δημιουργήθηκε η προγραμματισμένη δεύτερη τέτοια ειδική φυλακή για κρατούμενους με ποινές άνω των 12 χρόνων. *

  • Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s